Pàgines

Activitats del Tema 4. Orígens i expansió territorial de Catalunya


De quina manera els comtes catalans van aconseguir independitzar-se del regne franc? Explica les dues etapes d’aquest procés.

Els comtes catalans van aconseguir independitzar-se del regne franc en dues etapes. En un primer moment, a finals del segle IX, Guifré el Pelós va deixar en herència els territoris que governava als seus fills, que van aconseguir cada vegada més autonomia. En un segon moment, l'any 987, el comte Borrell II, en no rebre ajuda dels francs per frenar les ràtzies musulmanes, es va negar a renovar el jurament de fidelitat.


Què eren les paries? De quina manera les van fer servir els comtes catalans?

Les paries eren els tributs que les taifes musulmanes havien de pagar als regnes cristians per tal de poder conservar els seus territoris i no ser conquerits pels cristians.
Els comtes catalans van invertir els diners de les paries en el reforçament del seu poder militar, amb la construcció de castells i fortaleses i la millora del seu armament. També van destinar part d'aquests ingressos a operacions militars d'expansió cap a Occitània.


Ordena cronològicament:
a) Alfons I el Cast, b) Martí I l'Humà, c) Ramon Berenguer I, d) Jaume I el Conqueridor, e) Pere III el cerimoniós, f) Pere I el Catòlic

1. Ramon Berenguer IV; 2. Alfons I el Cast; 3. Pere I el Catòlic; 4. Jaume I el Conqueridor; 5. Pere II el Cerimoniós; 6. Martí I l'Humà.


Relaciona:



Ramon Berenguer IV = Peronella
Ramon Berenguer III = Dolça de Provença
Pere el Catòlic = Batalla de Muret
Jaume I el Conqueridor = Tractat de Corbeil


Com es va produir la unió del comtat de Barcelona i el regne d'Aragó?

La unió del comtat de Barcelona i el regne d'Aragó sota una mateixa corona es va produir al segle XII amb Alfons I de Catalunya i II d'Aragó, fill de Ramon Berenguer IV i de Peronella, que es van casar amb la finalitat de fer realitat la unió dinàstica d'Aragó i Catalunya.
D'aquesta manera, Alfons I el Cast es va convertir en el primer rei d'Aragó i comte de Barcelona, càrrecs que va ocupar alhora. El nou regne es va anomenar Corona d'Aragó.


La Corona d'Aragó es va organitzar com una confederació. Què vol dir que era una monarquia de tipus confederal?

Es considerava una monarquia de tipus confederal perquè els territoris eren governats per un mateix rei però preservaven la diferenciació territorial, les lleis, les institucions i també la llengua pròpia. Aquesta unió va inaugurar la dinastia catalanoaragonesa.


Explica el conflicte dels càtars, quins reis van intervenir, com es va resoldre el conflicte i quines conseqüències va tenir per a la Corona d'Aragó.

Els càtars o albigesos eren membres d'una confessió religiosa que havia estat declarada contrària a la doctrina de l'Església catòlica. Vivien a Occitània.
A inicis del segle XIII el papa Innocenci III va convocar una croada contra ells, que va ser aprofitada per alguns comtes occitans que volien erradicar el domini de la Corona d'Aragó. El comte de Tolosa va demanar ajuda al rei de França, amb el pretext d'acabar amb el catarisme, va intervenir militarment la zona. Pere el Catòlic, rei de la Corona d'Aragó, va anar a lluitar al costat dels nobles occitans, els seus vassalls, però fou derrotat a la batalla que es va lliurar a Muret el 1213.
El conflicte es va resoldre mitjançant el Tractat de Corbeil de 1258, pel qual Jaume I el Conqueridor, fill de Pere el Catòlic, renunciava als seus drets sobre Occitània.


Quins motius van incentivar que l'expansió militar d'Aragó es dirigís cap al sud de la Península i el Mediterrani? 

L'expansió militar de la Corona d'Aragó cap a Occitània no era possible perquè el Tractat de Corbeil així ho estipulava. D'aquesta manera, l'expansió es va dirigir cap al sud de la Península i el Mediterrani. Per una banda, perquè els regnes de taifes vivien un moment de debilitat després de la victòria cristiana a Las Navas de Tolosa el 1212. Per altra banda, pels interessos de la noblesa aragonesa, que volia adquirir noves terres, i pels de la burgesia catalana, sobretot la de Barcelona, que volia expandir el comerç al Mediterrani.


Tornar al tema 4

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada